Forbrukslån til feriereiser

Lurer du på om det er lurt å ta opp et forbrukslån til å få råd til en ferietur? Det er mange nordmenn som velger å benytte et lån uten sikkerhet til dette formålet. Ikke alle har midler til å finansiere drømmeferien selv, og da kan et forbrukslån være et alternativ.

Et forbrukslån kan man bruke til akkurat det man selv ønsker, og man slipper å stille noen form for sikkerhet for lånet. Det er mange banker og finansieringsselskaper som reklamerer med lån uten sikkerhet til feriereiser.

Likevel er det ikke alle som bør ta opp et forbrukslån til en ferietur. Det er viktig å huske på at lånet skal betjenes hver måned i flere år fremover. Man bør derfor bruke tid på å tenke igjennom dette grundig, og vurdere om privatøkonomien vil tåle denne ekstrautgiften.

Fordeler

En av fordelene med å ta opp et usikret lån til ferieturen er at man slipper å spare penger i lang tid før man kan realisere reisen. Det går fort å fylle ut et søknadsskjema på nett, og man vil få svar om lånet er innvilget i løpet av samme dag. Det er mange banker og finansieringsselskaper på markedet, og man kan få både små og større lånesummer. Maksimum lånesum pr. 2017 kr. 600.000,-.

En annen fordel er at man selv kan velge nedbetalingstid på sitt forbrukslån. I tillegg kan man når som helst betale inn hele eller deler av gjelden – uten at det koster noe ekstra.

Tar man f.eks. opp et forbrukslån til feriereise, vil det være lurt å betale ned lånet så snart økonomien tillater det.

Ulemper

Å ta opp et forbrukslån til ferietur kan bli mer kostbart enn man hadde tenkt seg i utgangspunktet. Bankene tar seg godt betalt for å låne ut penger, og både renter og gebyrer tillegges lånesummen. Har man relativt dårlig økonomi i utgangspunktet, kan man få problemer med å betjene lånet. Dette gir økt risiko for å få betalingsanmerkninger.

En annen ulempe er at man på grunn av høy gjeldsgrad ikke lenger har økonomi til å spare penger til neste ferietur. Flere velger da å øke sitt eksisterende forbrukslån for å realisere neste ferietur. Dette er svært skadelig for økonomien, da gjelden vokser og månedsutgiftene bli større.

Konklusjon

Å betale ferieturen med lånte penger er i utgangspunktet dårlig økonomi. Reisen blir betydelig mer kostbar på grunn av renter og gebyrer på forbrukslån, og man kan i verste fall få problemer med å betjene lånet.

I noen tilfeller vil det likevel kunne anbefales å låne penger til feriereiser. Har man en stabil og relativt god inntekt, vil man mest sannsynlig kunne klare å betale ned lånet raskere enn avtalt. Kanskje man tar opp et lån til reise for en kort periode, og vet at man vil kunne kvitte seg med gjelden i løpet av et par måneder.

Det viktigste er at man vurderer sin egen økonomiske situasjon realistisk før man sender inn en lånesøknad.

Dersom man bestemmer seg for å søke om forbrukslån til ferieturen, bør man ikke låne mer enn absolutt nødvendig. Kanskje man bør velge en rimeligere reise til et annen destinasjon i stedet for den kostbare luksusferien man drømmer om.

Uansett hvor man velger å dra på ferie, bør man sammenligne renter og vilkår hos de forskjellige bankene – før man sender inn en tilfeldig lånesøknad. Det er store variasjoner i rentenivået, og man kan spare mange penger på å velge et forbrukslån med lavest mulig effektiv rente.